Scoaterea din context, un vortex al naivităţii

Apasă butoanele!

S-ar putea să termini de citit în: 3 minute

Facebook-ul e plin de ştiri false, iar asta nu mai e o ştire pentru nimeni. Cu toate acestea, marea majoritate a oamenilor încă cred cu tărie tot ce li se bagă pe gât şi, fie din lene, fie din lipsă de timp ori principii, nu se mai întreabă: bă, o fi chiar aşa?

M-a pasionat suficient de mult subiectul acesta încât i-am dedicat aproape o sută de pagini în lucrarea mea de licenţă. Am socotit atunci că dezinformarea este piatra de temelie a zidului din jurul nostru.

Odată ce-i permitem imposturii să ne inunde în mod repetat newsfeed-ul şi ne obişnuim să înotăm în marea minciunilor (foarte edgy spus, ştiu), predăm armele în faţa falsului şi ajungem nu numai să credem nişte neadevăruri, ci şi să le promovăm în prostie.

Şi, făcând asta în mod repetat, punem cărămidă peste cărămidă în jurul bulei noastre în care îi păstrăm doar pe cei care sunt de acord cu noi, în timp ce pe toţi ceilalţi îi împroşcăm cu pietre. Iar de cele mai multe ori cineva beneficiază de pe urma naivităţii noastre.

Cine? De ce? Cum? – la aceste întrebări (şi nu numai) voi încerca să răspund, mai pe larg, într-o serie de articole viitoare. Cert este că dezinformarea are mai multe culori şi multe, multe nuanţe.

În spatele unei ştiri false se pot afla indivizi dintre cei mai diverşi, de la prunci macedoneni până la consilieri parlamentari. Aceştia pot să facă asta just for fun, pentru influenţă ori pentru a face bani. Iar în ceea ce priveşte punerea efectivă în practică, să spunem doar atât: au de unde alege metode şi modele.

Cum a fost scos Iohannis din context

Să luăm ca exemplu acest clip postat, acum mai bine de un an, de pagina Drepturile Omului Nu Sunt un Lux. şi care a fost distribuit ieri de către coana Lia Olguţa Vasilescu.


Această secvenţă a fost tăiată dintr-un discurs susţinut de Klaus Iohannis la Cluj-Napoca, în timpul alegerilor prezidenţiale din 2014:

Alegerile nu se câştigă de oameni. Alegerile se câştigă de instituţii, de structuri. Puterea, în România, „preşidenţia” României, se câştigă prin negocieri la masa verde.

La o simplă căutare pe Youtube, folosind cuvintele cheie „miting iohannis 2014 alegeri”, găsim, chiar pe prima poziţie, întregul discurs al lui Klaus Iohannis. Derulăm câte 20 de secunde o dată până găsim secvenţele respective şi voila! Observăm cum au fost scoase din context declaraţiile preşedintelui.

Am realizat chiar şi un clip pentru a-ţi demonstra mai uşor ce anume s-a scos din context şi ce a spus, de fapt, Iohannis.


Am completat, cu altă culoare, ce nu s-a văzut şi auzit în montajul celor de la Drepturile Omului Nu Sunt un Lux.

Am auzit pe mulţi spunând că alegerile nu se câştigă de oameni. Alegerile se câştigă de instituţii, de structuri. Nimic mai fals! Puterea, în România, se câştigă prin vot.  Nimeni să nu creadă că puterea, în România, „preşidenţia” României, se câştigă prin negocieri la masa verde. „Preşidenţia” se câştigă numai cu votul oamenilor!

Desigur, acel montaj este numai bun pentru genul de public căruia i se adresează pagina care l-a distribuit. Nu ştim prea multe despre aceasta, decât că e foarte partizană unei anumite categorii a spectrului politic românesc. Să citez numai descrierea paginii:

ACEASTA PAGINA ESTE DESTINATA UNEI CORECTE INFORMARI: STOP ABUZURILOR IN JUSTITIE SI RESPECTAREA DREPTURILOR SI LIBERTATILOR FUNDAMENTALE ALE OMULUI.

Mdea. Ce pot să spun? Deosebit de corectă informarea. Căcat de taur. Însă 2019 e an electoral, să nu uităm, iar scopul scuză mijloacele.

Discreditarea adversarului trebuie făcută cu orice preţ! Chiar şi prin dezinformare, căci scoaterea din context e ca un vortex al naivităţii şi este, fără îndoială, o formă de dezinformare. Una roditoare, în acest caz – aproape 200.000 de vizualizări, peste 4.000 de distribuiri, şi peste 1000 de comentarii şi reacţii.


Apasă butoanele!