Top 10 candidaţi PLUS pentru alegerile europarlamentare

Apasă butoanele!

S-ar putea să termini de citit în: 6 minute

Zilele acestea au loc alegeri interne în partidul lui Cioloş. Nu sunt membru PLUS, dar am intrat în grupul lor de discuţii de pe Facebook unde am putut urmări „prestaţia” pretendenţilor pentru un loc în cursa electorală ce va urma să vină în luna mai.

Frustrările cotidianului au scos din casă multă lume dornică de a schimba ceva, ceea ce este natural şi foarte bine. Mă bucură faptul că sfera candidaţilor este una atât de diversă. Avem o majoritate crasă de oameni noi, simpli, fără trecut politic. Avem, de asemenea, foşti membri ai guvernului tehnocrat. Cum era de aşteptat, puţini m-au convins (sau mai bine zis: mi-au captat şi menţinut atenţia). Câţiva m-au făcut chiar să râd datorită stângăciilor, iar alţii m-au lăsat rece şi m-au obligat s-apăs pe X.Fără alte cuvinte, vă prezint, în continuare, un top personal al candidaţilor PLUS pentru alegerile europarlamentare. Această listă ar reprezenta alegerea mea, dacă aveam drept de vot. Analizez, în primul rând, seriozitatea cu care a fost tratată această candidatură, dar şi cursivitatea şi substanţa discursului ori hazul ideilor. Mi-am rezervat dreptul de a-i lua în calcul doar pe cei care şi-au concretizat candidatura şi într-un clip electoral.

10. Bogdan Bilaus

Bogdan Bilaus

Vrea să-şi folosească experienţa profesională (vreo 20 de ani în domeniul financiar, plus studiile solide aferente) în Parlamentul European. Susţine, în clipul de promovare a candidaturii sale, că schimbarea în bine a României începe cu fiecare dintre noi. Ne îndeamnă să facem fiecare câte ceva, dacă ne dorim să ne placă ţara în care trăim. El a început deja.

9. Alexandru Grigorescu-Negri

Alexandru Grigorescu-Negri

Nu ştiu cât de relevantă e menţionarea în clipul său a faptului că e oareşce neam cu Costache Negri, însă e o chestie. Cred. Cert e că a înfiinţat şi manageriat în România, vreme de vreo 12 ani, mai multe firme IT, iar de ceva timp lucrează la Comisia Europeană pe politici digitale. A fost alături de Cioloş încă de la înfiinţarea România 100 şi vrea să „aducă România pe harta digitală a Uniunii Europene.” Mai multe informaţii, aici.

8. Ştefan Pălărie

Ăsta-i ca mine: veşnic în băncile facultăţii. Ba mai mult decât atât, aflu că-i şi băimărean de-al meu, însă nu asta contează. Cu un videoclip foarte clean şi un discurs elegant, vorbeşte despre experienţele sale (între altele, acum 10 ani a fondat un ONG educaţional pentru tineri) şi despre importanţa educaţiei la nivelul individului şi comunităţii. Nu ştiu unde l-aş vedea mai bine: în Parlamentul European sau prin Ministerul Educaţiei?

7. George Gima

Mărturisesc că acesta a fost primul candidat care mi-a atras atenţia şi care mi-a trezit interesul faţă de aceste alegeri. Cu un clip impecabil, simetric şi concis, a reuşit să îmi capteze interesul atât mie, cât şi celorlalte persoane din cameră. Are experienţă în ceea ce se cheamă domeniul riscurilor macro economice şi politice şi susţine că progresul e real doar când e împărtăşit. Programul său întreg, aici.

6. Anca Raluca Majaru

Probabil cel mai dinamic şi inedit clip electoral îi aparţine ei. E foarte catchy pentru cei tineri, însă poate prea nonconformistă pentru cei trecuţi de-o vârstă. O arhitectă care crede că dacă legăturile dintre cultură, mediu, economie şi societate sunt întrerupte, aceasta din urmă are de pierdut. Pune accentul pe cultură, patrimoniu şi pe dezvoltarea mediului rural, ca parte a prezentului şi ca un factor important pentru un viitor prosper.

5. Dragoş Pîslaru

Fostul ministru al Muncii din Guvernul Cioloş a fost şi a rămas un om al cifrelor. În strigătul său de revoltă, menţionează întruna statistici care ar trebui să ne dea de gândit. În cazul în care norocu-i surâde în această competiţie, îşi propune să îşi folosească experienţa şi abilităţile în comisia pentru muncă şi afaceri sociale a Parlamentului European. Programul său se învârte în jurul a trei termeni: competenţă, locuri de muncă şi echitate socială.

4. Liviu Iolu

Jurnalist ca subsemnatul, fostul purtător de cuvânt al Guvernului Cioloş, Liviu Iolu, şi-a concentrat discursul pe subiectul pe care eu însumi l-am abordat în lucrarea mea de licenţă: problema dezinformării – o problemă care, deşi se află într-o continuă dezvoltare, este adesea ignorată sau tratată ineficient. Programul său presupune implementarea unor politici publice şi soluţii practice pentru limitarea efectelor nocive ale ştirilor false.

3. Oana Ţoiu


Cu un ton cald şi un zâmbet larg, gagica asta m-a făcut să cred şi mai tare că ţara asta are o şansă. Antreprenoare şi ONGistă, fost secretar de stat în Ministerul Muncii şi iniţiator al Future Makers, candidata aceasta ne îndeamnă să le dăm celor de la putere, pe care îi urâm cu atâta patos, ceea ce merită, reîncepând cu aceste alegeri. Aşa că, la vot!

2. Bogdan Deleanu

Deşi s-a filmat cu râşniţa de cafea, omul acesta a reuşit să mă convingă. Are, poate, cel mai friendly şi complet site de prezentare al unei candidaturi din această întrecere. Cu o experienţă de peste 8 ani în Parlamentul European, cu activităţi în cadrul ONU şi în calitatea sa de fondator al Europuls – Centrul de Expertiză Europeană, este un candidat promiţător pe care nu ar trebui să îl omiţi.

1. Oana Popescu

O figură simpatică care, în acelaşi timp, dacă o asculţi, inspiră respect, ba chiar şi o uşoară tentă de autoritate şi certitudine. Pare a fi o femeie puternică, care, conform spuselor sale, ştie ce vrea. Este analist politic, a fost secretar de stat pentru afaceri europene – ghiciţi unde! da, în guvernul tehnocrat! – şi are o experienţă în politica externă şi europeană de 15 ani. Într-o lume de dăncile, fii o Oana Popescu!

 

Alte candidaturi interesante:

Pe lângă aceşti 10 oameni menţionaţi mai sus, dar care, din varii motive nu şi-au găsit loc în topul meu, îs de băgat în seamă şi următorii:

Valeriu Nicolae, pe care-l citesc cu plăcere atât pe blogul său, cât şi în Dilema Veche şi în Adevărul, este un ţigan mai deştept decât tot neamul tău la un loc. Acesta a fost distins, pentru eforturile sale de a sprijini copiii vulnerabili din ghetoul Ferentari, cu World’s Children’s Prize. Omul acesta m-a ajutat să mă vindec de o boală de care suferă mulţi, prea mulţi – antigypsyism sau, pe româneşte, ura faţă de ţigani.


Ramona Strugariu
 este expertă în drept şi activă în Parlamentul European în calitatea ei de şefă de cabinet şi asistent parlamentar. Are responsabilităţi în comisiile pentru libertăți civile, control bugetar, afaceri externe, dar și în comisia specială pentru combaterea terorismului, conform descrierii sale. Pare bună. Are şi-un filmuleţ în care vorbeşte despre ea şi planurile sale în PE.


Dragoş Tudorache
a fost Ministrul Afacerilor Interne şi a asigurat interimatul Ministerului Comunicaţiilor pe vremea tehnocraţilor. Expert în drept fiind şi el, cu studiile săvârşite în Suedia şi în Statele Unite ale Americii, a ocupat mai multe funcţii în cadrul Comisiei Europene. A activat, de asemenea, şi în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) şi pentru Organizația Națiunilor Unite (ONU). Şi nu, nu e acelaşi Dragoş Tudorache care după ce s-a lăsat de droguri a început să folosească numele lui Cristos la fiecare final de propoziţie. Putem spune că sunt… specii diferite.

În total au fost 186 de înscrieri, iar după validare au rămas 152 de candidaţi. Membrii Partidului Libertății, Unității și Solidarității îşi pot alege favoriţii (minim 5, maxim 10) în perioada 12 ianuarie, ora 19:00 – 15 ianuarie, ora 19:00.

Pe Dacian Cioloş nu l-am băgat în ecuaţia aceasta, deşi ştiu, evident, că şi el candidează, pentru că lumea trebuie să înceapă să priceapă că în PLUS există şi alţi oameni valoroşi şi capabili, care sunt adesea eclipsaţi de această figură mesianică.

Alegerile acestea interne reprezintă un prim proces democratic prin care membrii, mai mult decât liderii, ar trebui să iasă în evidenţă. În orice caz, făcând abstracţie de la cine e Cioloş pentru PLUS şi aşa, prezentarea sa a fost una mediocră şi nu şi-ar fi găsit loc oricum în topul meu. Sorry, boss!


Apasă butoanele!